HBOR: Udvostručeni krediti za investicije

Bez autora
Oct 11 2011

Ove godine u prvih devet mjeseci Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) odobrila je više od 1200 pojedinačnih kredita u iznosu od 5,2 milijarde kuna. Pritom u HBOR-u naglašavaju da je gotovo udvostručen broj odobrenih kredita za ulaganja u odnosu na isto razdoblje lani. Za investicije su tako ove godine odobrena 483 kredita u iznosu od gotovo dvije milijarde kuna, dok ih je lani odobreno 227 u vrijednosti od oko milijardu kuna. Vidi se optimizam i napor hrvatskih poduzetnika jer je lani i 2009. bio veliki pad kredita za investicije, a u devet mjeseci ove godine sredstva za ulaganje gotovo su udvostručena i iznosom i brojem odobrenih kredita. Najviše kredita za investicije odobreno je za metaloprerađivačku i prehrambenu industriju, turizam i drvoprerađivače. U ovim vremenima svjetske financijske i gospodarske krize, HBOR nastoji produljenjem počeka, rokova otplate i smanjenjem kamatnih stopa hrvatskim gospodarstvenicima olakšati rad. U najvažnijim programima kreditiranja produljili smo poček za godinu dana. Za turizam poček je s dvije produljen na četiri godine, a rok otplate na 17 godina i turistički djelatnici i hotelijeri će biti zadovoljni.

HBOR: Udvostručeni krediti za investicijeOve godine u prvih devet mjeseci Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) odobrila je više od 1200 pojedinačnih kredita u iznosu od 5,2 milijarde kuna.

Pritom u HBOR-u naglašavaju da je gotovo udvostručen broj odobrenih kredita za ulaganja u odnosu na isto razdoblje lani. Za investicije su tako ove godine odobrena 483 kredita u iznosu od gotovo dvije milijarde kuna, dok ih je lani odobreno 227 u vrijednosti od oko milijardu kuna.

»Vidimo optimizam i napor hrvatskih poduzetnika jer je lani i 2009. bio veliki pad kredita za investicije, a u devet mjeseci ove godine sredstva za ulaganje gotovo su udvostručena i iznosom i brojem odobrenih kredita«, istaknuo je Anton Kovačev, predsjednik Uprave HBOR-a, na konferenciji za novinare u utorak.

Najviše kredita za investicije odobreno je za metaloprerađivačku i prehrambenu industriju, turizam i drvoprerađivače. Uz to, Kovačev je predstavio izmjene uvjeta kreditiranja. Napomenuo je da u ovim vremenima svjetske financijske i gospodarske krize, HBOR nastoji produljenjem počeka, rokova otplate i smanjenjem kamatnih stopa hrvatskim gospodarstvenicima olakšati rad.

»U najvažnijim programima kreditiranja produljili smo poček za godinu dana. Za turizam poček je s dvije produljen na četiri godine, a rok otplate na 17 godina i mislim da će turistički djelatnici i hotelijeri biti zadovoljni«, rekao je Kovačev. U ostalim kreditnim programima, uz poček produljen je i rok otplate za dvije godine. Riječ je o programima kojima se želi posebno poticati poduzetnike na otocima, inovatore i zaštitu okoliša.

Osim toga, u programu zaštite okoliša smanjena je kamatna stopa na četiri posto za sve korisnike kredita, a takve kamate vrijede i za program infrastrukture. S druge strane za inovatore je uvedena kategorija koja može ostvariti kamatnu stopu od dva posto.

Uvedene su i druge promjene, pa u HBOR-u izdvajaju i mogućnost ugovaranja kredita u kunama, i to po programima restrukturiranja, kreditiranja poduzetnika na otocima, za poljoprivredu, te za početnike i inovatore. U novim programima koji se odobravaju u kunama, poduzetnik će moći izabrati želi li kredit uz deviznu klauzulu ili u domaćoj valuti.

Ujednačeni su i rokovi otplate kredita za nabavu opreme i strojeva. Do sada je rok otplate bio najviše šest godina, a sad je produljen do konačne otplate kredita za druga osnovna sredstva. U programu infrastrukture, pak, povećan je udjel mogućnosti kreditiranja do 100 posto (dosad 85 posto), čime je HBOR jedinicama lokalne samouprave omogućio da troše dio novca na nešto drugo. U istom programu proširena je namjena kredita i za troškove katastarskih izmjera u svrhu izrade katastra nekretnina. Omogućeno je i kreditiranje većeg postotka trajnih obrtnih sredstava za razvoj programske računalne podrške, a uvedene su neke novine u programu Pronalasci namijenjenom inovatorima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik